Löparskador, massage och rehabilitering

Det är bra med träning och inte minst med löpning. Se bara till att känna av hur kroppen mår och träna inte för mycket. Variera din träning med styrketräning och core och se till att mjuka upp kroppen med massage och stretching då och då.

löpningOm du tränar mycket är det viktigt att mjuka upp kroppen och återhämta sig då och då. Massage är bra för stela leder och muskler och även positivt för vårt välbefinnande. När du får massage utsöndras nämligen ett hormon som heter oxytocin, det gör dig lugn och tillfreds. Läs mer om massage på http://www.massagestockholm.se/ och boka en tid för att mjuka upp kroppen och frigöra bra hormoner. Mer om massagens välgörande effekter på din kropp kan du läsa om här i Wermlands-Tidningen.

Löparskador ­som är vanliga

Om du tränar en hel del, till exempel löpning – då är det bra att veta om de vanligaste löparskadorna som kan drabba dig och din kropp. Kanske får du ont i knä, rygg eller häl när du är ute i löparspåret på en joggingtur? Det går att läsa om allt detta i denna artikel från Metro.

Stretching och massage hjälper

Om du får ont på utsidan av knät när du sprungit några kilometer under ditt löparpass – har du förmodligen drabbats av ett så kallat löparknä. Det kan vara en intensiv smärta som följer på detta. Det kan bero på att senorna på utsida lår är för spända, något som även innebär att sätesmusklerna är spända och gör ont. Vad gör du för att få bort smärtan då? Dels handlar det om att förbygga men även behandla, se till att stretcha utsida lår och sätesmuskel. Hård massage från utsida lår upp till rumpa kan även hjälpa.

Andra skador från löpning som är vanliga är följande:

  • Ont på insidan av underbenet/smalbenet.

Detta är oftast på grund av en benhinneinflammation och känns ilande längs skenbenet. Det orsakas av att du överbelastar insidan av foten när du springer, eller för att du är spänd i vaderna. Inläggssulor kan hjälpa samt ett besök till en sjukgymnast som utför akupunktur. Undvik hårt underlag för att göra rehaben lättare.

  • Ont i hela kroppen.

Om du tränar alldeles för mycket vad din kropp klarar av kan du få så kallade stressfrakturer som kan drabba många delar av kroppen. Lyssna på kroppens signaler och om du börjar få ont, ta det lugnare. Det är inte svårare än så. Om du drabbas av stressfraktur bör du avbryta all löpning och söka akut hjälp för rehabilitering.

  • Ont i ryggen.

Styrketräna muskler i ländrygg, mage och rumpa för att slippa få problem med hållningen och ryggen när du löper. Utför gärna core-övningar utanför löpningen, som planka och höftlyft. Mer om ryggvärk går det att läsa om här.

  • Ont i hälsenan.

Om du ökar intensiteten i din löpning kan du märka av en hälsenevärk. Det kan vara hälseneinflammation. Dra ner på träningen och variera dig. Gör tåhävningar och känn efter så att värken är helt borta innan du kör på hårt igen.

 

Scroll to top