Åk på träningsresa

Trender kring vad man faktiskt gör på sin utlandsresa har skiftat under åren. Sedan de första charterresorna har sol och bad dominerat, därefter blev de shoppingfyllda weekendresorna allt mer populära. Något som nu fått stor uppmärksamhet och som fortfarande växer är resor dedikerade åt träning och välmående. Fantastiskt tycker vi!

Att resa är något de flesta associerar med sol, bad och shopping – i alla fall om du frågar någon född innan 2000-talet. Resesajten Res har tagit del av en undersökning som visar att allt fler väljer att träna istället för att festa på sin utlandsresa. Vad som även kommer fram är att det är främst de yngre personerna som prioriterar träningen på semestern. Något som förvånar då de yngre tidigare oftast varit de som dominerat på dansgolven och i barerna. Det är dock inte enbart de yngre som tränar under resan, undersökningar visar att det är ett fenomen som faktiskt ökat i alla åldrar. Ett tecken på att vi kanske är på väg mot ett hälsosammare förhållande till den annars slappa semestern fylld av mat och dryck.

Det kan verka skrämmande att ge sig iväg på en träningsresa. En rädsla att inte kunna hänga med i de andras tempo, eller inte vara tillräckligt vältränad. Frågar du kändistränaren Mårten Nylén är det dags att vända på de tankarna. I en intervju med Aftonbladet berättar han att hans grundfilosofi är att träning är för alla. Tipset från Mårten är att välja en träningsresa som matchar dina egna intressen. Brinner du för fotboll är det kanske inte särskilt motiverande att åka på en resa för yoga. Vad som är klart är i vilket fall att en träningsresa är något som fler bör våga sig på. Solsken, bad, god och fräsch mat och gruppträningar låter definitivt mer lockande än det vanliga gamla löpspåret och hantlarna i källaren. I alla fall om du frågar oss.

Kombinera träning med sightseeing

Om inte en resa helt ägnad åt träning låter som något för dig men du ändå är sugen på en någorlunda aktiv resa så har vi lösningen. När man besöker en ny stad har det länge varit populärt att promenera eller cykla för att komma staden nära. Man kan stanna och kolla på sevärdheter i sin egen takt samtidigt som man får motion. I samband med den allt mer träningstörstiga turisten har det dykt upp mer kreativa och utmanande sätt att utforska en ny stad på. I Sportfack skriver de bland annat om guidade joggingturer eller att utföra yoga i en kyrka eller andra populära sevärdheterl(). Har du i vanligt fall svårt att finna motivation att träna är motionssightseeing ett utmärkt sätt att komma igång. Ska du inte utomlands i sommar funkar det säkerligen lika bra att ta en löprunda och utforska en annan del av staden!

Scroll to top