Undvik träningsskador av kampsport

Utöver sparkar och slag medför kampsporter påfrestningar på kroppen som kan medföra skador. Att du är medveten om hur du aktivt kan motverka träningsskador är betydelsefullt för att undvika allvarliga olyckor. Inget är så tråkigt som att åka på en träningsskada när man väl kommit igång med träningen.

Teknik och uppvärmning

Oavsett om du tränar på elitnivå eller precis tänkt börja med kampsport finns det inget viktigare än att värma upp ordentligt. Många kampsporter kräver snabba rörelser som innebär att du måste vara flexibel och explosiv. Är dina muskler då stela finns det stora risker att du sträcker dem. Ett vanligt problem som drabbar många som tränar är att man tränar utifrån någon annans träningsprogram utan att känna efter vad man faktiskt klarar av själv. Ytterligare ett misstag som många gör är att börja med för tunga vikter innan musklerna nått både rätt styrka och rörlighet. Teknik och uppvärmning är alltså de främsta råd att följa under din träning. Är du nyfiken på fler tips på hur du kan undvika träningsskador kan du läsa det här.

Rätt tänk

Man har hört om patienter på sjukhus som tagit sig igenom svåra sjukdomar genom att ha ett positivt tänkande och ett starkt sinne. Nu har forskning visat på att samma tankesätt har en effekt på huruvida du är benägen att skada dig under träning, så väl som återhämta dig efter en skada. Det handlar om att vissa löpare gång på gång faller för sina egna beteenden, de märker inte av att de gör fel och tillslut känner de inte smärta av en viss övning förrän det orsakar en skada. Har du istället en attityd där du lyssnar på kroppen och erkänner att du gör något fel så kan du vända på det och utvecklas istället för att skadas. Om du har teknik och uppvärmning som vana och samtidigt har fokus över dina tankar ger du dig själv bäst odds att slippa skador när du tränar.

Scroll to top