E-cigg och minskande rökning

Vad exakt är e-cigg och hur fungerar denna mackapär? Och hur kommer det sig att allt färre röker i USA?

Många överväger att sluta röka cigaretter. Då kan vape vara ett alternativ. Det är en batteridriven apparat som har en förångare där e-vätska blir till en rökliknande ånga vilken snabbt försvinner. Du kan köpa e-cigarettsvätskor i massvis med olika smaker, där vissa innehåller nikotin och andra inte. Bland annat cigoteket har billiga e cigg och vätskor att fylla dessa med, för en ångad upplevelse. Samtidigt röker vi i Europa allt mindre.

Cigaretter med mindre nikotin?

Antalet rökare i USA är mindre än någonsin, och det kan bero på flera saker. I SVT skrivs det om hur orsakerna kan vara allt från statliga hälsokampanjer och höjda priser till strängare reglering och cigaretternas paketering. Det är alltså lite svårt att peka ut en exakt anledning. Nu vill man i USA dessutom minska mängden nikotin i cigg för att dessa ska bli mindre beroendeframkallande, så att antalet vuxna rökare ska minska från 15 procent ner till 14 procent. Det skulle kunna rädda åtta miljoner om året från att dö av tobak och skador/sjukdomar relaterat till detta.

Tänk på hälsan

I Forskning.se går det att läsa om hur halterna av de gifter som sammankopplats med konventionella tobakscigaretter är reducerade i e-cigg. Men det finns ändå alltid risker med att dra i sig främmande substanser och smakämnen, långt ner i lungorna. Därför är det bra att vara varsam. Söt smaksättning kan inte minst påverka din munhälsa, även om den smaksättningen är utan nikotin. Även lungor kan bli påverkade. Vilket är bra att veta.

Mer om e-cigg går det att läsa om här på Expressen.

Scroll to top