Tips på stretchövningar

Kroppen är ett tempel och ju bättre du tar hand om den desto mer kommer den att låta dig njuta av livet. Tränar du regelbundet kan du unna dig godsaker, sover du gott kommer du att orka mer och sysslar du med en givande hobby blir du lugnare och gladare.

Fördelarna med att regelbundet sträcka ut kroppen, till exempel efter en god natts sömn, under arbetsdagens gång eller som avslutning på ett träningspass, är många och även massage kan vara bra för att mjuka upp armar, ben, rygg och axlar.

Olika former av stretching

Det finns två skolor när det kommer till stretching: fixerade positioner eller successiva töjningar. Den första skolan går i enlighet med yoga-traditionen, där den som utför övningen sätter sig i en obekväm position och sedan sitter så tills värken går över. Den andra skolan liknar balettdansarens korta, upprepade stretchövningar där uppmjukningen sker i korta intervaller. Fördelen med denna teknik är att det går snabbare men resultaten blir inte lika kvarstående. Här följer några exempel på stretchövningar och du kan själv välja vilken av de två, ovanstående skolorna du föredrar.

Efter ett styrkepass

Om du har styrketränat bör du stretcha den muskelgrupp du precis koncentrerat dig på. För midja, skuldror och armarnas undersida kan du sätta dig med benen rakt framför dig, vrida benen åt vänster men överkroppen åt höger med armarna sträckta över huvudet. För baksidan av benen kan du sitta kvar men istället försöka nå tåspetsarna med fingrarna.

Efter konditionsträning

Om du cyklat eller sprungit är det framförallt benen som bör stretcha. För framsidan kan du stå och balansera på det ena benet och ta tag den andra foten och stå med benet vikt. För baksidan bör du lyfta upp det ena benet och luta det mot något i knä- eller midjehöjd, till exempel en stol eller ett räcke. Luta dig framåt med överkroppen och känn hur det tänjer och drar.

Scroll to top