Så botar du artros

Att ha ont I lederna av artros kan bli rena livsfienden i vardagen. Många vet dock inte vad artros är och hur den botas, och ens att det kan botas. Med rätt hjälp och livsstil kan du bli av med artrosen.

För att ta reda på mer om artros måste du först veta olika symtom på artros och hur de utvecklas med tiden. Men sedan måste du även veta den grundläggande orsaken till varför den här ledsjukdomen uppstår.

Vad är artros?

I alla leder sitter det ledbrosk och ledvätska som ska smörja leden och se till att den rör sig och böjer sig som den ska. När brosket av någon anledning bryts ner och när ledvätskan inte längre fyller sin funktion så gnids skelettets delar mot varandra och skaver. Detta ger upphov till en stark smärta som ibland måste åtgärdas med operation. Det finns dock annat du kan göra för att både motverka artrosens uppkomst och dels lindra den om den väl är där.

Vad kan du göra själv?

Nypon är fantastiska frukter som är bra för leder och brosk. Ät nyponpulver eller torkade nypon varje dag, som de är eller i form av kosttillskott. Det är också viktigt att inte vara för stillasittande eftersom det gynnar artrosen då lederna aldrig rör sig och får arbeta som de ska.

 

Det börjar ofta med stelhet och ömhet när du rör dig samt leder som knakar och knarrar. Men tro inte att du ska vila dig i form. Artros är en folksjukdom – och den bästa medicinen är rörelse och nyttig mat.

 

Vanliga smärtlindrande tabletter kan ibland vara tillräckligt, speciellt i ett första stadie. Det är bättre att röra på sig och lida av smärtan än att bara sitta still. Välj också värmeskydd som knäskydd och andra muskelvärmare när du tränar.

Scroll to top